Svadobná hostina – kde

Svadba - svadobné fotoPri voľbe miesta, kde sa hostina bude konať, môžete vychádzať z toho, či budete hostinu organizovať u seba doma, pre malý okruh zúčastnených, či na záhrade, alebo použijete niektoré zariadenie verejného stravovania, či hotel.

V prípade, že budete voliť domácnosť, je voľba miesta jednoduchá a jasná. Pri voľbe reštaurácie alebo hotela je vhodné, aby sa hostina konala blízko miesta kde ste sa sobášili. Mnoho ľudí, ktorí vám prídu na svadbu možno cestovali celú noc a nebudú nadšení predstavou, že zo svadobného obradu sa musia niekam presúvať. V prípade, že je presun nutný, je ideálne, ak ho zabezpečíte plynulo. Ak nemáte vlastné autá využite služby niektorej taxislužby. Taxislužba je síce relatívne drahým špásom, ale umožní, aby ste sa sústredili na priebeh obradu a na príjemné stretnutie s blízkymi a nemusíte riešiť problém s parkovaním, s prípitkom, ako zabezpečiť autá,  a podobne.

Je na zváženie, či máte organizovať hostinu doma, alebo v zariadení verejného stravovania. Domácnosť pravdepodobne vyjde lacnejšie, ale to preto, že sa nezaráta otročenie zúčastnených kuchárok. Osobne si myslím, že svadobnú hostinu by ste mali odsunúť do rúk profesionálov a umožniť tak matke ženícha a nevesty, aby sa sústredili na túto významnú chvíľu a nemuseli stáť pri sporáku a neskôr pri umývaní riadov pre mnohých zúčastnených. Úsporou niekoľko tisíc korún by ste im mohli zničiť celý zážitok z obradu.

Svadba - svadobné fotoOrganizovanie hostiny vo verejnom zariadení má aj tú výhodu, že profesionálna obsluha spravidla lepšie odhadne, čo všetko treba na takýto akt pripraviť, zatiaľ čo pri organizovaní svadobnej hostiny v domácnosti sa ľahko môže stať, že sa vám minie nejaký pokrm, či nápoj, a potom niekto miesto toho, aby sa zabával, bude musieť ísť dokúpiť zásoby.

Organizovanie svadobnej hostiny v provizórnych bytových podmienkach by mohlo naraziť aj na problém, že nebude kde sedieť. Keďže hostina potrvá niekoľko hodín mali by všetci hostia mať dôstojné miesto pri stole, pri ktorom môžu pohodlne sedieť.

Neodporúčam riešiť svadobnú hostinu „na stojáka“, pretože mnoho hostí bude mať svoj vek, v ktorom sa im už dlhší čas stojí veľmi ťažko, mohli by ste im tým skaziť zážitok. Pri voľbe jedálneho lístka hostiny, ako som už spomenul, voliť radšej konzervatívne občerstvenie, či pohostenie, ako extrémne, či ťažko stráviteľné efektné jedlá. Odporúčam voliť čo najľahší druh jedla, aby ste vylúčili možnosť, že si niektorí zo zúčastnených skazia žalúdky.

Asi by to nemalo byť jedlo ľahko podliehajúce skaze, aby sa nestalo, že si hostia okrem svadobných dojmov z obradu odnesú aj salmonelózu. Vhodným jedlom buď bude ľahké kuracie mäso a iné podobné jednoduché pokrmy. Na zváženie už sú vyprážané rezne, pretože mnoho starších ľudí už vyprážané veci neznáša. Do úvahy prichádza aj eventualita – namiesto jednotného menu ponúknuť možnosť individuálneho výberu jedla, čo by však mohlo spôsobiť neplánované prekročenie rozpočtu.

Rovnako dobré je myslieť aj na vegetariánov a vopred si zistiť ich počet. Pravdepodobne ocenia ak im na tanier prinesiete namiesto mŕtvej sliepky, mŕtvu brokolicu. Na hostine pravdepodobne budú aj deti a overte si aké jedlá uprednostňujú. Je dobré ak sa im vyhovie, aby potom neboli zbytočné ťahanice o to, ktoré jedlo komu nechutí. Je výhodnejšie radšej pridávať rôzne druhy príloh, napríklad hranolčeky, zemiaky, ryžu a krokety ako zvoliť jednu prílohu, ktorú možno niekto nechce a iný napríklad nemôže.

Ak máte v rodine niekoho, kto drží redukčnú diétu, skúste s ním konzultovať aj otázku jeho menu.

Viem, možno sa vám teraz  nepáči, koľko rôznych záujmov sa tu kríži a máte pocit, že jednoduchšie by bolo každému na stôl predložiť rezeň a bol by pokoj. Ak chcete aby ľudia mali zo svadobnej hostiny primeraný zážitok, mali by ste im na tanier pred nich položiť čo im chutí a predovšetkým to, čo im neublíži.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: